بازداشت پاول دوروف در فرانسه؛ درباره تلگرام و موسس آن چه می‌دانیم؟

توریست مالزی – رسانه‌های فرانسه می‌گویند پاول دوروف،‌ میلیاردر و موسس و مدیر اپلیکیشن پیام‌رسان تلگرام در فرودگاهی در شمال پاریس بازداشت شده است. تلگرام هنوز اظهارنظری در باره...
توریست مالزی – رسانه‌های فرانسه می‌گویند پاول دوروف،‌ میلیاردر و موسس و مدیر اپلیکیشن پیام‌رسان تلگرام در فرودگاهی در شمال پاریس بازداشت شده است. تلگرام هنوز اظهارنظری در باره این گزارش‌ها نکرده است. خبرگزاری فرانسه گزارش داده است که او امروز به دادگاه برده می‌شود.

به گزارش بی بی سی، بنا بر گزارش‌ها، شامگاه شنبه ۳ شهریور/۲۴ اوت ‌پس از اینکه هواپیمای اختصاصی آقای دوروف از باکو در جمهوری آذربایجان در فرودگاه لو بورژه پاریس به زمین نشست، پلیس فرانسه او را بازداشت کرد. به نقل از مقامات فرانسوی گفته شده که بازداشت او در ارتباط با «جرائم» مربوط به پیام‌رسان تلگرام بوده است. تلگرام در رقابت با فیسبوک،‌ یوتیوب،‌ واتس‌اپ، اینستاگرام، تیک‌تاک و وی‌چت یکی از رسانه‌های اجتماعی بزرگ است و به‌ویژه در روسیه، اوکراین و ایران کاربران زیادی از آن استفاده می‌کنند. آقای دوروف اخیرا در مصاحبه‌ای گفته بود که تعداد کاربران این رسانه اجتماعی ۹۰۰ میلیون نفر است.

تلگرام در روسیه و اوکراین و سایر جمهوری‌های استقلال‌یافته اتحاد جماهیر شوروی سابق کاربران زیادی دارد و در جریان جنگ روسیه و اوکراین به یک منبع مهم اطلاعات تبدیل شد و مقامات مسکو و کی‌یف از آن بسیار استفاده می‌کنند. برخی تحلیل‌‌گران این اپلیکیشن را «میدان نبرد مجازی» میان روسیه و اوکراین توصیف کرده‌اند.

خبرگزاری تاس به نقل از مقامات سفارت روسیه در پاریس گزارش دادند که تیم آقای دوروف هیچ درخواستی از آنها نکرده است اما خود «اقدامات فوری» را انجام داده‌اند. پیام‌رسان تلگرام ماه اکتبر ۲۰۱۷ به دلیل خودداری از ارائه‌ کدهای رمزنگاری پیام‌های کاربران به سازمان اطلاعات و امنیت روسیه ۸۰۰ هزار روبل جریمه شد و دادگاه حکم مسدود شدن آن را صادر کرد. اما بعدا این رسانه اجتماعی در روسیه رفع فیلتر شد. تلگرام متعهد شده است که هرگز اطلاعات کاربران خود فاش نکند و از این نظر خود را جایگزینی برای رسانه‌های اجتماعی آمریکایی می‌داند که متهم به بهره‌برداری تجاری از داده‌های شخصی کاربران هستند.

پاول دوروف، ۳۹ ساله متولد روسیه است. مجله فوربز، ثروت او را ۱۵ میلیارد و پانصد میلیون دلار تخمین زده است. او در سال ۲۰۱۴ درخواست‌های دولت روسیه برای جلوگیری از فعالیت کاربران مخالفان دولت در شبکه‌اجتماعی «وکنتاکته» (به معنای در تماس) را نپذیرفت و روسیه را ترک کرد. آقای دوروف شبکه اجتماعی «وکنتاکته» را به همراه برادرش نیکولای در سال ۲۰۰۶ تاسیس کرده بود و بعد آن را فروخت. او در مصاحبه‌ کم سابقه‌‌ای در ماه آوریل با تاکر کارلسون، مجری سابق شبکه فاکس نیوز آمریکا گفت که ایده راه‌اندازی تلگرام پس از فشار دولت روسیه برای ایجاد محدودیت در شبکه اجتماعی «وکنتاکته» به سرش زد.

آقای دوروف در سال ۲۰۱۷ خودش و شرکت تلگرام را به دوبی منتقل کرد. او فضای مطلوب تجاری و «بیطرفی» دوبی را ستود و گفت که قبل از اینکه تصمیم به نقل مکان به دوبی را بگیرد برلین،‌ لندن، سنگاپور و سانفرانسیسکو را امتحان کرده بود. به گزارش رسانه‌های فرانسوی آقای دوروف شهروندی امارات متحده عربی را دارد و سه سال پیش، در ماه اوت سال ۲۰۲۱ شهروندی فرانسه را هم به دست آورد.

خبرگزاری رویترز به نقل از رسانه‌های فرانسوی گفت که پاول دوروف علاوه بر اینها شهروند پادشاهی «سنت کیتس و نویس» هم هست،‌ کشوری شامل دو جزیره در دریای کارائیب. آقای دوروف درباره دلیل استقبال مردم از تلگرام به کارلسون گفته بود: «مردم مستقل بودن را دوست دارند، همچنین عاشق حفظ حریم خصوصی و آزادی هستند. دلایل زیادی وجود دارد که به تلگرام روی می‌اورند.» تلگرام با استقرار در امارات متحده عربی توانست از مقررات کشورهای غربی برای نظارت بر شبکه‌های اجتماعی در امان بماند.

این رسانه اجتماعی اجازه تشکیل گروه‌هایی با ۲۰۰ هزار عضو می‌دهد و همین باعث شده که متهم شود که کاربرانش اطلاعات نادرست، ویروس‌، محتوای نئونازی، آزار جنسی کودکان و حتی توطئه و اقدامات تروریستی منتشر می‌کنند. پنج سال پیش پیام‌رسان واتس‌اپ، رقیب تلگرام، برای جلوگیری از پخش شایعاتی که باعث کشته شدن چند نفر در هند شد محدودیت همرسانی محتوا را در سراسر جهان اعمال کرد.

واکنش‌ها چیست؟
چند مقام روس هم بازداشت آقای دوروف را محکوم کردند. ایلان ماسک،‌ مالک شبکه ایکس (توییتر سابق) که خود به دلیل کنترل و نوع مطالبی که در این شبکه منتشر می‌شود با انتقادهایی روبه‌روست هشتگ زد: «پاول را آزاد کنید» و به کنایه نوشت: «سال ۲۰۳۰ در اروپاست و شما به خاطر لایک کردن یک میم اعدام می‌شوید.» در مقابل ساختمان سفارت فرانسه در مسکو نیز معترضان موشک‌های کاغذی مشابه علامت تلگرام را گذاشتند.

تلگرام، زمانی «پرکاربرترین» شبکه اجتماعی در ایران
تلگرام از محبوب‌ترین پیام رسان‌ها در میان ایرانی‌ها محسوب می‌شود و زمانی تعداد کاربران آن در ایران «بیش از ۴۰ میلیون» برآورد شده بود. اما بعد از فیلتر شدن، تعداد کاربران آن در ایران کمتر شد. پس از تظاهرات گسترده دی ماه ۱۳۹۶،‌ تلگرام در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ در ایران فیلتر شد و به‌رغم آنکه هنوز فیلتر است، همچنان کاربران زیادی از آن استفاده می‌کنند. پاول دوروف پیشتر در توییتی اعلام کرده بود که حریم شخصی فروشی نیست و حقوق بشر نباید در خطر باشد.

او در مقابل خواست مقامات تهران برای انتقال سرورهای تلگرام به ایران هم مقاومت کرده بود. درباره امنیت تلگرام همواره تردیدهایی وجود داشته است. هشت سال پیش کمیته حفاظت از روزنامه نگاران هشدار داده بود که کاستی‌های شیوه رمزگذاری پیام می‌تواند امنیت روزنامه نگارانی را که از این پیام‌رسان استفاده می کنند در معرض خطر قرار بدهد.

پاسخی ارسال کنید

*

*

ده − 5 =

آخرین اخبار

زیر آسمان کوالالامپور

^
error: Content is protected !!